### Department of Medical Education Technology Era's Lucknow Medical College, Era University, Lucknow 226 003 Revised Basic Course Workshop in Medical Education Technology One-day Sensitization Programme on Attitude, Ethics and Communication (AET-COM) module

Date: 27<sup>th</sup> – 30<sup>th</sup> August,2019 Venue: Reading Room – Library, 2<sup>nd</sup> Floor, College Building,

#### MEU Chairperson – Prof. M.M.A. Faridi MEU Coordinator – Prof. Farzana Mahdi Associate Coordinator – Dr. Brijesh Rathore

### **Detailed Program**

27<sup>th</sup> August, 2019

Time	Session	Objectives	Duration	Resource Faculty
8:45	Registration/Pre-Test Introduction: ice breaking And Group Dynamics	Understand and apply concepts of Group dynamics and team based Functioning in teaching and learning	60 minutes	Prof. Siddharth Chandel Dr. Priyanka Shukla Dr. Brijesh Rathore
10:00	System's Approach, Principles of adult learning, Learning process	a. Use principles of adult learning in the teaching learning process	30 minutes	Prof. Sharique Ahmad
		b. Use the system's approach for Instructional design	45 minutes	Prof. Vaibhav Shukla
11:15		Tea break		
11:30	Goals, roles and Competencies: CBME *	<ul> <li>a. Define goals, roles and Competencies and explain the Relationship between each other</li> <li>b. Elaborate the principles of Competency based learning</li> </ul>	45 minutes	Prof. Shrish Bhatnagar
12:15	The IMG – Goals, roles and Competencies	a. Be sensitized to the goals, roles and global competencies as developed by the Medical Council of India	15 minutes	Prof. Shrish Bhatnagar
12:30	Learning domains and Progression of learning	<ul> <li>a. Classify and define learning domains</li> <li>b. Demonstrate a basic understanding of hierarchy of knowledge progression</li> </ul>	30 minutes	Dr. Anuja Bhargava
13:00		Lunch		
13:45	Objectives – Writing Objectives – Developing Objectives from Competencies, linking Learning and assessment with Competencies *	<ul> <li>a. Differentiate competencies from objectives</li> <li>b. Develop objectives from different competencies</li> <li>c. Explain the relationship between objectives, learning and assessment</li> </ul>	60 minutes	Prof. Zeba Siddiqi
14:45	Workshop on writing Objectives*	a. Develop objectives from competencies and specify the domain and the skill level	60 minutes	Prof. Vineeta Khare Dr. Geetanjali Srivastava
15:45	Tea Break			
16:00	Introduction to assessment	<ul><li>a. Elaborate the principles and types of assessment</li><li>b. Explain the utility of assessment</li></ul>	45 minutes	Dr. Brijesh Rathore
16:45	Feedback from participants			

Recapitulation of day 1 proceedings.

		28 <sup>th</sup> August, 2019	I	1
8:45	Choosing a teaching method for objectives and competencies – Workshop	Choose the appropriate teaching Method for various objectives and Competencies	90 minutes	Dr. Anuja Bhargava Dr. Tahsin Munsif Dr. Parul Sinha
10:30	Tea Break			
10:45	Interactive and Innovative teaching methods including large Group	<ul> <li>a. Use the principles of interactive learning in large group</li> <li>b. Use the principles of interactive</li> </ul>	405	Dr. Shantanu Bharti
	(Demo), Small group (with demo) and appropriate use of media	learning in a small group c. Choose appropriate media for a given learning session	105 minutes	Dr. Ruby Khatoon Dr. Priyanka Shukla
12:30	Writing a lesson plan	Develop a lesson plan appropriate to the objectives and teaching learning method	45 minutes	Prof. Vaibhav Shukla
13:15		Lunch		
14:00	Assessment planning* and quality assurance, Writing the correct essay question, short	<ul> <li>a. Write an appropriate essay Question</li> <li>b. Write an appropriate short answer Question</li> </ul>	120 minutes	Dr. Syed Mohd. Faiz Dr. Nisar Ahmad
	answer question and MCQ	c. Write an appropriate MCQ		Prof. Siddharth Chandel
16:00	Tea Break			
16:15	Internal assessment and formative assessment	Develop a plan for internal assessment and formative assessment	40 minutes	Prof. Shipra Kunwar
16:55	Feedback from participants			

\* use AT- COM module for this session

Recapitulation of day 2 proceedings.

		29 <sup>th</sup> August, 2019		
8:45	Discussion on AT-COM Module: Reflection and Narrative	<ul> <li>a. demonstrate the ability to use the AT-COM module for Basic Course in MET to be held</li> <li>b. demonstrate the ability to write reflection &amp; narrative on AT- COM Module</li> <li>c. demonstrate readiness to launch AT-COM module in own college</li> </ul>	60 minutes	Prof. Vineeta Khare Dr. Brijesh Rathore
10:00	Matching assessment to Competency, objectives and Choosing the right Assessment	Choose the right assessment method for a given objective/competency and learning method	60 minutes	Dr. Parul Sinha Dr. Geetanjali Srivastava
11:00		Tea Break		1
11:15	Effective clinical and Practical skill teaching	<ul><li>a. teach skills effectively</li><li>b. teaching skills at the workplace</li></ul>	30 minutes	Prof. Vaibhav Shukla
		c. use a skills lab effectively	30 minutes	Dr. Geetika Srivastava
12:15	Assessment of clinical and Practical skills	<ul><li>a. assess skills effectively</li><li>b. assess skills at the workplace</li></ul>	60 minutes	Prof. Shrish Bhatnagar
13:15		Lunch		
13:45	Assessment of clinical skills Cont	<ul> <li>c. use a skills lab to assess competency in skills</li> <li>d. design a skills assessment station</li> </ul>	60 minutes	Dr. Anuja Bhargava
14:45	Improving SDL through Technology	<ul><li>a. promote self directed learning</li><li>in students</li><li>b. use technology to improve</li><li>self directed learning</li></ul>	30 minutes	Prof. Siddharth Chandel
15:15	Tea Break			
15:30	Feedback	Provide effective feedback to Students	30 minutes	Dr. Brijesh Rathore
16:00	Educational networking for Growth	<ul><li>a. understand avenues for growth in education</li><li>b. create networks in education</li></ul>	45 minutes	Prof. Zeba Siddiqi
16:45		Post -Test		
	Feedback from participants			

\* - use AT- COM module for this session

### Department of Medical Education Technology Era's Lucknow Medical College,Era University, Lucknow 226 003

## **One-day Sensitization Programme**

on

# Attitude, Ethics and Communication (AET-COM) module

Date: 30<sup>th</sup> August, 2019 Venue: Reading Room – Library, 2<sup>nd</sup> Floor, College Building,

### MEU Chairperson – Prof. M.M.A. Faridi MEU Co-ordinator – Prof. Farzana Mahdi Associate Coordinator – Dr. Brijesh Rathore

Time	Component	Duration	Resource Faculty
9:00 AM	Introduction GMR: Goal, Roles, Competencies Overview of attitudinal competencies in revised GMR Project AT-COM: purpose, mission and objectives	30 minutes	Prof. Shrish Bhatnagar
9:30 AM	The AT-COM booklet : structure, content and requirements Introduction; Walking through AT-COM; <i>Teaching AT-COM: who, what, when and how</i>	60 minutes	Prof. Vaibhav Shukla
10:30 AM	Open House	30 minutes	MEU Faculty
11:00 AM	Tea Break		
11:15 AM	Linking of AT-COM modules with Competencies, Objectives, Teaching-Learning methods and Assessment. Use Template from AT-COM competencies: I. Competency, Objective & Teaching Learning II. Competency, Objective & Assessment	90 minutes	Prof. M.M.A. Faridi Dr. Brijesh Rathore
12:45 PM	Lunch		
01:30 PM	Teaching Ethics cases	60 minutes	Dr. Anuja Bhargava
02:30 PM	Teaching Communication skills cases	45 minutes	Prof. Vaibhav Shukla
03:15 PM	Tea Break		
03:30 PM	Reflection	60 minutes	Prof. Siddhartha Chandel
04:30 PM	Open House	30 minutes	MEU Faculty